Wil jij beginnen met yoga of ben je al een ervaren yogafanaat? Dan is poweryoga misschien wel iets voor jou! In deze blog lichten we een aantal yogasoorten uit maar gaan we vooral dieper in op wat poweryoga is. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.
Maak kennis met poweryoga
Zoek je een snelle en actieve yogastijl die je helpt om je lichaam leniger te maken? Dan is poweryoga een fijne manier om fysieke vooruitgang te boeken. Je bouwt conditie op en wordt er fitter van.
Poweryoga is eigenlijk een mix van diverse soorten yogastijlen door elkaar maar heeft wel zijn eigen kenmerkende eigenschappen. Bij poweryoga ligt de nadruk op het fysieke aspect. Vandaar ook de naam “Power” (energie) yoga.
Op dit moment veroverd poweryoga de markt als meest populaire yogastijl. Eigenlijk bestaat poweryoga pas sinds de jaren ’80’ en is hierdoor een relatief nieuwe yogavariant. Waarom is poweryoga zo populair? Voor poweryoga heb je geen uitgebreide kennis van yoga nodig en het biedt toch een intensieve workout! Tijdens een poweryogasessie verbrand je aanzienlijke calorieën als de oefeningen correct uitvoert.
Naast het intensieve lichamelijke stuk is poweryoga ook goed voor bewustwording. Net als bij andere soorten yoga leer je vanuit verschillende ademhalingstechnieken hoe ademhaling bijdraagt aan fysieke inspanning.
Voor wie is poweryoga geschikt?
Zoals je net hebt kunnen lezen is poweryoga een ware workout voor je lichaam. Je conditie zal in het begin op de proef gesteld worden en als je conditie op dat moment laag is, zal poweryoga zeker een uitdaging voor je zijn. Na de tijd vordert en je vaker aan poweryoga lessen hebt deelgenomen zal je snel vooruitgang boeken. Poweryoga kun je dus echt inzetten als sportactiviteit.
Ook voor de mensen die niet zo van rust en het zweverige idee houden (waar yoga vaak aan wordt gelinkt) is poweryoga heel geschikt voor. Zoals ik al zei is poweryoga een echte actieve sport en is het allesbehalve rustig. Je zult power yogasessie als intensief ervaren met als pluspunt dat het een echte aanvulling is op een gezonde levensstijl.
Wil je fysiek zwaarder uitgedaagd worden doormiddel van yoga? Dan zou je Ashtanga yoga oefeningen kunnen overwegen. Ashtanga is een krachtige yogastijl dat bestaat uit 6 yoga series. Elke serie heeft vaste yogahoudingen die elke keer op dezelfde manier worden uitgevoerd. Door de kracht van herhaling van deze yogahoudingen zal je merken dat dit je lichaam sterker en meer soepel maakt.
Poweryoga en Ashtangayoga lijken op elkaar maar zijn ook zo verschillend van elkaar. Ashtanga yoga vergt echt veel oefening en ervaring. Je mag bij Ashtanga pas door naar de volgende houding als je de huidige oefening perfect kunt voltooien. Daarentegen is poweryoga minder strikt in het volgen van de rondes. Hierdoor is poweryoga meer toegankelijk voor de beginner yogi.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je liever kiest voor een rustige vorm van yoga. Als dat zo is kun je beter kiezen voor Slow Flow yoga of Yin Yoga. Deze twee yogastijlen leren je juist om je energie op een andere manieren te gebruiken. Welke vorm je van yoga ook kiest: een rustige vorm van yoga kan een hele mooie aanvulling zijn op poweryoga.
Wat heb je nodig voor poweryoga?
Als je thuis poweryoga beoefent heb je andere benodigdheden nodig dan als je kiest voor groepslessen waarbij alles al voor je geregeld is. In beide gevallen heb je in ieder geval een fles of bidon water nodig. Bij dynamische vormen van yoga zoals poweryoga kun je flink gaan zweten waardoor genoeg waterdrinken jouw vochtbalans op pijl houdt. Zweet je snel bij yoga? Overweeg dan om een zachte handdoek mee te nemen zodat je tussendoor even kunt opfrissen.
Verder is het handig om jezelf te voorzien van een yogamat of fitnessmat. Eentje waarbij je comfortabel al je houdingen op kunt uitvoeren. Daarnaast is het prettig als je yogamat ook ventilerend werkt. Wij hebben bij De Sfeerbrenger diverse Thaise kussens voor yoga- en meditatieoefeningen. Ze zijn gemaakt van 100% natuurlijke biologische duurzame vezel genaamd kapok. Kapok is licht, stevig en ondersteunend en is te vergelijken met katoen. De plantaardige vezels zorgen voor een isolerende werking en zijn uitstekend tegen kou bestand. Daarnaast hebben ze een fijn isolerend effect in de zomer. Ook super als je buiten met yoga aan de slag wilt.
Bekijk het gehele assortiment Thaise kussens hier >
Power Yoga Mindfulness oefeningen voor thuis
Yoga heeft een sterke connectie met mindfulness. Zowel yoga en mindfulness hebben gemeen dat je erdoor bewuster wordt van je lichaam en geest. Hoe mooi is het om het beste van twee werelden met elkaar te combineren. Probeer eens bij yoga elementen toe te passen vanuit de Mindfulness. Hierdoor helpt yoga jouw leniger te worden en werk je tegelijkertijd aan meer rust in je hoofd.
Hieronder delen we 3 yoga poses waarmee je zelf poweryoga thuis kunt uitoefenen.
1. Kinderhouding (childs pose)
Bij deze houding stimuleer je de blaas en nier. Het helpt bij angst en/of depressieve gevoelens.
Het is een houding waarbij je weer even jezelf kind mag laten zijn. We gaan terug in het verleden.
- Je start thuis met het trainen van de childs pose door op je knieën te gaan zitten. Gebruik een fijne yogamat als ondergrond voor versteviging.
- Vervolgens beweeg je jouw lichaam iets naar achteren, waardoor je met je billen op je voeten komt te zitten.
- Nu strek je jouw armen helemaal naar voren op de grond (boven je hoofd en handpalmen wijzen naar de grond). Je kunt ook je armen (bovenkant van je handen op de grond) naast je heupen neerleggen.
- Doe 5 ademhalingsoefeningen door je bewust te richten op je in- en uitademingen.
2. Utkatasana stoelhouding (chair pose)
Bij deze oefening gaan we zitten op een denkbeeldige stoel. Hierbij versterk je jouw houding, train je de beenspieren, enkels, rug en het opent de borst en schouders. Een oefening die wat zwaarder is dan andere maar het biedt veel voordelen voor je lichaam. Laten we beginnen!
- Je start staand met de voeten dicht bij elkaar. Daarna breng je jouw armen omhoog op een inademing. Je mag hierbij je handpalmen naar binnen laten wijzen. Tegelijkertijd zak je langzaam naar beneden in een squat positie.
- Leun met je bovenlichaam ietsjes naar voren, waardoor je knieën iets voor je voeten komen.
- Kantel je bekken een klein beetje naar voren en duw de binnenkant van je dijbenen goed tegen elkaar aan. Hierbij houd je jouw rug goed recht en span je jouw buikspieren aan.
- Je mag deze positie proberen vol te houden tussen 30 seconden en 1 minuut. Probeer de oefening 5 keer te herhalen en in de 30 seconden tot 1 minuut focus je jezelf op de secondes tellen naar 1 hele minuut. Haal tussendoor rustig ademen.
3. Sukhasana (easy pose)
Sukhasana is een mooie afsluitersoefening in de yogawereld. Daarnaast is dit een hele gemakkelijke oefening waardoor bijna iedereen kan deelnemen. Je kunt voor deze oefening eventueel een prettig achtergrondmuziekje aan zetten zoals rustgevende geluiden als een golvende zee, fluitende vogels of meditatiemuziek.
- Je geeft een stabiele ondersteuning aan het bovenlichaam door de benen over elkaar te kruisen. Je houdt de rug en nek rechtop gedurende de zit. Zet een timer aan (afhankelijk van hoelang je in rust wil gaan zitten).
- Probeer tijdens de zit je ademhaling te voelen vanuit je buik. De focus leg je dus op de ademhaling die je voelt vanuit je buik en je mag heel de reis van je ademhaling volgen als je dit fijn vindt.
- Als je niet goed weet hoe je de ademhaling kunt volgen dat kun je beginnen met éen hand op je buik te leggen (net onder de ribben). De andere hand leg je op je borst.
Je ademt diep in door je neus en laat je buik je hand naar buiten drukken. Adem daarna uit door je mond en vervolg de stappen tot de timer is verstreken.
Voel je jezelf nu helemaal zen en wil je jouw yogareis uitbreiden met een stukje spiritualiteit? In onze webshop vind je vele handgemaakte producten uit Thailand.